MT VERNON TH

Featured in Texas Architect Magazine Jul/Aug issue; Designing for Density

  • Date: 2013
  • Size: Site 6,242 SF | House 3,460 SF EA
  • Status: Completed
  • Location: Houston | TX
  • Awards | Publications: Featured in Texas Architect Magazine Jul/Aug issue; Designing for Density, Builders Choice Design Award – 2013, AIA Houston Home Tour – 2013, LEED for Homes Silver Certification Pending

The Mt Vernon design takes advantage of a unique site utilization strategy by providing garage access via a rare alleyway; freeing up space for a communal landscaped entry courtyard to the 3 units. This space further acts as a buffer to the neighboring buildings nearly eliminating the minimal 3-foot separation that often plagues higher density development in Houston.

A common design language unifies the scheme by providing a clear coding of the volumes and forms of the building. Two methods of stucco finish are utilized, one painted white, the other a natural grey finish with contrasting joint layouts; orthogonal in the grey and angular in the white. To offset the more stark finish of the stucco, a rain-screen of natural finished redwood with a stunning grain pattern warms up the overall appearance of the exterior.

The floor plan design takes advantage of each homes view and natural lighting opportunities. Interior finishes are intentionally rather restrained and simple. Color and texture are introduced sparingly with natural materials. Sculptural millwork pieces help to anchor areas within the open plan.

Photography: Ben Hill

  • /