WOODHEAD DOUBLE

Interiors

 

Date:  Completed 2017

Size:  Site 8,215 SF | 4411 –  3,460 SF    4415 – 4,750 SF

Location:  Houston | TX

WOODHEAD DOUBLE is the 3rd exploration into “house pairs”; an alternate ways to increase density within Houston’s urban center that is between the 4 townhouses that would normally be built on this size property and a single home occupying a large lot. For improved usability, this strategy employs a single common drive, shared mechanical area, and expanded yards achieved by swapping typically unusable setback space.

The vertical arrangement of the north unit allows for a split level living/dining/kitchen 2nd floor with the extra height in the living available by right sizing the Garage. Bedrooms at the top have large north facing glass and balconies with downtown views. Interior finishes include bleached Bamboo floors, bold patterned tile, and terrazzo polished concrete with recycled glass chips.

The corner house was purposefully arranged around a large old oak tree to preserve its roots and offer views into the tree canopy from most of the primary spaces. A full wall mural of  the local tree canopy is juxtaposed against views to the real oak from the 2nd floor terrace. Thickened wall volumes with concealed storage offset the terrazzo polished concrete and bracket the first floor spaces. The sunken living room, playroom and stairs feature cork flooring which lend warmth and a soft feel underfoot. of  The master bath has a book-matched natural Onyx feature wall behind a polished chrome Japanese soaking tub.

  • /